Content

Ландшафт вишів та поради для налагодження співпраці

Studierende auf dem Gang einer Hochschule.
© DAAD/Himsel/Ausserhofer

Багато німецьких вишів підтримують співпрацю з вишами інших країн. Такі угоди про співпрацю сприяють академічному обміну студентами та професорами, а також реалізації спільних наукових проектів. Все ж, на сьогодні ще існує великий потенціал для встановлення нових партнерств у різних галузях науки.

Німецькі університети: сильні партнери

Німеччина є однією з найпривабливіших країн для навчання у всьому світі. Німецькі виші є популярними коопераційними партнерами, зокрема завдяки їхньому інноваційному потенціалу, багатству їхніх традицій та їхньому фокусу на інтернаціоналізації.

Німецька система вищої освіти надзвичайно різноманітна. Існує загалом три типи вищих навчальних закладів: університети, виші прикладних наук з орієнтацією на прикладні дослідження, а також мистецькі та музичні виші. Більшість вишів фінансується з державних коштів та контролюється федеральними землями. Більше інформації Ви знайдете на порталі Hochschulkompass.de (тільки англійською мовою).

Кроки для налагодження співпраці з німецьким університетом

Крок 1: Визначення цілей співпраці іноземним вишем

Перед початком співпраці необхідно встановити цілі, які переслідуватиме ця співпраця:

  • Задіяні факультети, з урахуванням спільних інтересів німецької та іноземної інституції.
  • Академічний рівень (студенти, наукові дослідження та/або викладання).
  • Бажані цілі, наприклад, підвищення кількості студентів / німецьких науковців у іноземних інституціях або навпаки, розширення навчальних планів завдяки використанню онлайн-платформ німецьких вишів, спільні наукові проекти тощо.
  • Існуючі підстави, на яких базується контакт з вишем, наприклад, вже укладені партнерства, відвідання або стажування студентів/науковців/викладачів.
  • Період, на який планується проведення співпраці.

Насамкінець важливо визначити цілі з кожним окремим вишем, з яким Ви хочете співпрацювати, для того, щоб презентувати привабливий проект співпраці.

Крок 2: Визначення можливих партнерів для співпраці у Німеччині

Існують різні можливості пошуку підходящих партнерів для співпраці. Наприклад, Ви можете шукати у наукових газетах/журналах публікації німецьких дослідників у Вашій галузі, адже з них можуть постати перші контакти. Крім того, Ви можете знайти колишніх стипендіатів DAAD або випускників німецьких програм у Вашому виші та скористатися їхніми прямими контактами з німецькою стороною.

Ще одна можливість – використання пошуковиків в Інтернеті, наприклад

  • Hochschulkompass (тільки англійською мовою): інформація та посилання на всі державні та державно визнані виші на тему навчання, досліджень та міжнародної співпраці
  • Research Explorer (тільки англійською мовою): науковий каталог Німецького науково-дослідницького співтовариства (DFG) та Німецької служби академічних обмінів (DAAD) у співпраці з Конференцією ректорів вишів (HRK), який містить понад 23 000 німецьких вишів та позауніверситетських науково-дослідних установ
  • Study in Germany (тільки англійською мовою): портал DAAD та Федерального міністерства освіти та науки (BMBF) з інформацією про навчальні програми, створений для іноземних студентів
  • Research in Germany: Інформація про підтримку інновацій та досліджень у Німеччині. Пропонує ознайомлення з німецькою системою організації науки та можливості фінансування у цій сфері

Крок 3: Встановлення контактів з німецькими університетами

  1. Ідентифікація відповідальної особи у відділі міжнародних зв’язків, науковців/викладачів, з якими планується співпраця, або декана бажаного факультету.
  2. Написання електронного листа англійською або німецькою мовою, в якому презентується інституція, що повідомляє про свій інтерес до співпраці з німецьким партнером, та зазначається мета співпраці.
  3. Підтримка контакту, серед іншого, для планування напрямків майбутньої співпраці.

Пошук програм підтримки

DAAD пропонує багато можливостей для встановлення та підтримки співпраці між німецькими та іноземними вишами, як на індивідуальному, так і на інституційному рівні.

Подальшу інформацію Ви знайдете у базі даних daad.de-Projektförderdatenbank (тільки німецькою мовою).

Пропозиції німецьких вишів

1/6

Shape your future. With Engineering and Computer Science.

Benefit from innovative teaching and research, strong ties to industry and a vibrant city in the heart of Europe. Study at the University of Stuttgart!

Більше
EBS Universität

Study at Germany´s oldest private business university

Since 1971, EBS Universität educates the leaders of tomorrow. Start your bachelor's or master's studies at EBS now and be empowered to make a difference in the world.

Більше

Munich Center for Machine Learning: PhD positions

The Munich Center for Machine Learning (MCML) offers several fully funded PhD positions in any field of research within the domains of machine learning!

Більше

Discover the top-ranked International Master & PhD Programs at RPTU Un...

24 International Master & PhD Programs at RPTU University of Kaiserslautern-Landau Application Deadline: Apr 30 & Oct 31 More information: https://rptu.de/international/home

Більше

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Study management in English. Improve your leadership skills. Gain digital know-how. Become part of an international student body. Benefit from many corporate activities, valuable career consultation a...

Більше

Truly international – Study at ESB Business School!

Do you want to study in the heart of Germany, Europe’s strongest and most dynamic economy? Come to ESB Business School at Reutlingen University!

Більше